Gåsamiddag i Skåne

Gåsamiddag i Skåne

Hittar du på Staffanstorps Gästis!

Smörj kråset inför fastan

Den 10:e november firar vi Mårtensafton och i Skåne bjuder vi då traditionellt sett in till gåsamiddag. Denna högtid är egentligen hela Sveriges högtid, men har kommit att förknippas med Skåne, och idag är det mest här nere som vi firar Mårtensafton och bjuder in till gåsamiddag. Mårtensafton firas också i Danmark och i vissa delar av Tyskland. Högtiden markerar startskottet inför den 40 dagar långa fastan inför julen och är alltså en kristen högtid.

Svartsoppa

På en traditionell skånsk gåsamiddag serveras svartsoppa till förrätt. Vår populära svartsoppa med gåsfond som huvudingrediens har fått många anhängare. Den kryddas med buljong, sirap, starkvin, vinäger, nejlikor, ingefära, kryddpeppar & cognac. Det finns såklart många varianter på svartsoppan, ibland använder man annat än gåsblod och ibland sätter man till eller drar ifrån några ingredienser. Soppan serveras hos oss med gåskorv gjord på kråset. För den mindre vågade serverar vi alltid en alternativ soppa.

Huvudrätt

Gås är givetvis huvudrätt, och lite lättare för moderna människor att våga njuta fullt ut av än den fascinerande svartsoppan – som trots allt faktiskt är ljuvlig om man vågar ge den en chans.

Efterrätt

Efter gåsamiddagen serveras helst klassisk, skånsk äppelkaka. Det är sen höst och äpplenas högsäsong. Få saker smakar så bra som en välbakad äpplakaga.

Gåsamiddag hos oss

Vill du bjuda vänner, arbetslag eller någon när och kär på en spännande högtidsstund i traditionell anda under någon av höstens mörka kvällar så ta tillfället i akt och bjud in till gåsamiddag på Staffanstorps gästgivaregård. Vi lovar en uppsluppen afton med underbara smaker och dofter – en afton att minnas!

© 2024 Julbordskåne.com. Alla rättigheter förbehållna.